V okresoch Prešov a Sabinov evidujú vyše 18.200 uchádzačov o prácu

24.07.2009 Prešov

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Prešove registroval ku koncu júna tohto roka vo svojich zoznamoch 12.617 uchádzačov o zamestnanie v okrese Prešov a 5652 v okrese Sabinov.
Ako dnes uviedla pre TASR Anna Molčanová z oddelenia informatiky, analýz a štatistických zisťovaní ÚPSVaR, evidovaná miera nezamestnanosti v Prešovskom okrese dosiahla úroveň 15,02 % a v okrese Sabinov 23,56 %.
Vývoj nezamestnanosti negatívne ovplyvnila predovšetkým svetová finančná a hospodárska kríza a s tým súvisiace znižovanie výroby, ktoré vyústilo do rušenia pracovných miest, a to nielen prostredníctvom hromadných prepúšťaní.
Od začiatku roka nahlásilo v oboch okresoch hromadné prepúšťanie 10 zamestnávateľov, ktoré ohrozovalo celkove 799 pracovných miest, pričom z tohto počtu bolo do konca júna reálne uvoľnených 582 zamestnancov.
Oproti minulému roku výrazne klesol v regióne aj počet voľných pracovných miest, ktoré na úrad práce nahlasujú zamestnávatelia. Dnes na jedno voľné miesto pripadá 234 uchádzačov o prácu. \"Zamestnávatelia nahlásili v priebehu 1. polroka 2009 celkove 458 voľných pracovných miest, čo je 10-krát menej ako v rovnakom období minulého roka a v súčasnosti máme v databáze 78 voľných pracovných miest za okresy Prešov a Sabinov, \" konštatovala Molčanová.
Do istej miery vývoj nezamestnanosti ovplyvnil aj prílev absolventov vysokých škôl do evidencie úradu. Len v mesiaci jún zaregistrovali 414 uchádzačov o prácu v tejto kategórii. Ďalšiu vlnu podľa vyjadrenia Molčanovej očakávajú v septembri, keď sa zvyknú prihlasovať absolventi stredných odborných škôl.
Podľa údajov zverejnených na internetovej stránke ÚPSVaR evidovaná miera nezamestnanosti ku koncu júna sa v Prešovskom kraji pohybovala na úrovni 17,4 %, horší vývoj zaznamenali len Banskobystrickom kraji. Štatistiky uvádzajú, že okres Sabinov má v porovnaní so všetkými okresmi na Slovensku v percentuálnom vyjadrení siedmu najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti a Prešovskému okresu patrí 28. miesto.
 

Vyberte región